Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto

Kaikki blogit puheenaiheesta Sienimetsä

Sienivinkki: Aromikas sikurirousku

 

 

Toisaalla syntyi keskustelua sikurirouskujen (Lactarius camphoratus, ruots. kamferriska, engl. candy cap, curry milk cap) käyttökelpoisuudesta, joten päätin omistaa sikurirouskulle oman merkinnän. Tässä on nimittäin hyvä ja monin tavoin käyttökelpoinen ruokasieni, joka jää monelta poimijalta täysin huomioimatta. Toki se maastossa lukeutuu helposti niihin huomaamattomiin ruskeisiin pikkusieniin, jota ei edes katsella.

Mistä sienistä on kyse?

Tänään ja eilen on satanut paljon ja metsissä on erilaisia sieniä.

Kaikki sienestäjät tietävät, että nyt on hyvin paljon kantarelleja, mutta myös muita sieniä. Jos en tunne sientä, se jää metsään.

En lähde arvailemaan mistä sienistä on nyt kahdessa valokuvassa kyse. Tahtoisin kuitenkin tietää mitä metsissä näin. Kiitos etukäteen!

Siitakkeet muhimassa

Siitakeet on nyt ympätty pölleihin. Innostuin vielä tilaamaan erikseen Lakkakääpääkin. Nyt sitten innolla odottelemaan mitä koivupölleistä tulee ja tuleeko mitään. Tänään on tarkoitus vielä käydä muutama nappula pakuriymppiä Oulusta.

Laitoin siitakkeita kolmella neljällä eri tavalla ja nyt on vielä yksi erä kasvamassa josta on tarkoitus laittaa purukenttä.

 

 

Pöllien pastörointi

Aikomuksena on tehdä oma sienimetsä koirankopin taakse. Ohjeen mukaan pöllejä ei tarvitse kuin upottaa pariksi päiväksi veteen ennen ymppien poraamista ja sisään taputtelua, mutta suomalainen ei malta olla kokeilematta uusia konsteja.

Onko tulossa ennätysmustikka- ja sienivuosi?

Taas tuli käytyä koirien kanssa metsässä ja saaliina kaksi ja puoli kiloa herkkutatteja. Ennättääkö Dalle Valle mukaan ollenkaan kun tatteja nousee kuin sieniä sateella. Tänään aitona juhannuksena sanomalehti Kalevakin ilmoittaa, että tatit ovat nousseet.

Mustikka ei taida kärsiä kuivuudesta, eli puolukkaakin on odotettavissa;)))

Suomen sienitietämys, Toivo Rautavaara ja venäjän kielitaito

Sienisato on jokasyksyinen puheenaihe ja hyvä niin. Haluaisin tässä yhteydessä nostaa yhden henkilön framille, jonka ansiosta suomalaiset ovat olleet jo kauan Pohjolan ahkerimpia ja tietävimpiä sienestäjiä, selvästi kauemmin ja paremmin kuin ruotsalaiset tai norjalaiset. Harva kuitenkaan enää tietää, miten tuo sienitietämys tuli Suomeen. Professori Toivo Rautavaara syntyi Viipurissa ja oli (ehkä senkin ansiosta) venäjätaitoinen.

Mikä sieni?

Löysin eilen pari sientä, joita en tunnistanut, mutta ne tuoksuivat niin hyvältä, että söin ne. Tänään olen yhä hengissä, eivät kai sitten olleet myrkyllisiä.

Sieni-ihmisiä ja sienikirjoja

Ukkospilvet ovat vihmoneet pari päivää niin, ettei se voi tarkoittaa kuin yhtä asiaa: sienirihmastot imevät paraikaa vettä ja alkavat tuottaa itiöemiä. Polunpielessä kurkottelee jo tatteja. Sienikirjat on siis syytä avata ja nauttia hetki siitä, miten hyvillä sieniopuksilla nykyaikainen hyyfistelijä on varustettu. Hyvät sienikirjat ovat aarteita, joita on toisinaan vaikea saada divareistakaan. Jo pula-aikaan kirjoitettiin huomionarvoisia teoksia.

Mitä enemmän kirjallisuutta, sitä paremmin voi tehdä vertailuja ja tunnistusharjoituksia.

Karppaajan ruokapöydästä poimittua VI

Karpin elämä on oikeastaan elämäntapa, eikä sellaisena ollenkaan hassunpaa keräilijä – metsästäjän elämää. Se aktivoi toimimaan eri vuodenaikojen mukaan ja varastoimaan ravintoa talven varalle.

Julkaise syötteitä