Vuonna 1921 keväällä ja kesällä Udmurtiassa ei satanut. Ilmeisesti juuri missään muuallakaan Neuvostoliiton alueella ei satanut, niinpä satoakaan ei saatu. Aivan meidän aluetta koskeneesta valtavasta nälänhädästä ei siis ole sataakaan vuotta.
Venäjällä tehdään edelleen hyviä dokumenttifilmejä. Tässä varsin pätevä vinkki Ylen teema-kanavalle. Hommatkaa Vladimir Gertshikovin (Владимир Герчиков) tv-dokumentin esitysoikeudet ja laittakaa tulemaan:
"1937. Pelon vuosi" (1937. Год страха).
Dokumentti tehtiin vuonna 2013 ja se koostuu viidestä jaksosta (26 min/jakso)
Sosialistisesta realismista voidaan ollaan monta mieltä, mutta ainakin minäpoika pidän monista sen veistoksista. Myös maalausten joukosta löytyy rutkasti helmiä.
Jo pitkään on suurella varmuudella tiedetty, että lähes kaikki nerokkaat keksinnöt ja ajatukset ovat peräisin Neuvostoliitosta. Veikkaan kuitenkin, että oheinen seinäreliefi Moskovan maanalaisen "Kievskaja"-asemalla tuottaa melkoisen yllätyksen US-blogistanin lukijoille. Reliefi kuvastaa Venäjän ja Ukrainen sisällissotaa, Neuvostoliiton perustamisvaiheen yhteydessä, ja kuten kriittinenkin tarkkailija huomaa: vasemman alakulman sotilaan välineet ovat viimeistä huutoa....LÄHIKUVA
Siis, kuka olen ja mistä tulen? Jos ei olisi menneisyyttä, niin olisinko olemassa? Usein tuon esille täälläkin Uuden Suomen keskustelupalstalla muistelmia entisestä kotimaastani Neuvostoliitosta. En kuitenkaan riipu menneisyydessä, mutta muistoja ei voi unohtaa ja ne pulpahtavat mieleeni jostain ihan pienistä seikoista tai suurimmista asioista, niin kuin nyt presidentti vaaleista niin Suomessa kuin Venäjälläkin.
Aihe on tuttua tutumpi, mutta aina siitä kuulee ja näkee uusia kertomuksia. Tässä Kanadan NFB:n eli national film board:in kiinnostava ja liikuttava dokumentti vuodelta 2004 (kesto 1h 15 min). On kuulemma esitetty Suomen televisiossa, joskus vuonna 2005, mutta jäi ainakin minulta näkemättä.
Vanino oli Habarovsk-alueen pahamaineinen läpikulkusatama, josta Stalinin terrorikaudella vietiin lukematon määrä "kansan vihollisia" Kolyman vankileireihin. Aleksander Solženitsyn puhui yli kahden miljoonan määrästä. Oheinen, varsin vaikuttava video on "Альтернативный рок/vaihtoehtoisen rokin" muusikko Vjatseslav Butusov:in käsialaa. Itse laulu on tuntemattoman tekijän umpisurullinen tervehdys menneisyydestä:
Kuten melko yleisesti tiedetään, 1920- ja 1930-luvulla Karjalaan muutti tuhansia suomalaisia, niin Suomesta, USA:sta kuin Kanadasta. Suomalaisyhteisö vaikutti monella alalla: politiikassa, armeijassa, taloudessa, urheilussa ja kulttuurissa. Tunnemme vain muutaman sen ajan vaikuttajan nimen, kun suurin osa on jäänyt unholaan. Oheinen, tuore ja hieno "Suomalainen Petroskoi" -ohjelma kiertää kaupunginosia, jotka liittyivät suomalaisten elämään kauan sitten.
Suomalainen Petroskoi ☆ Финский Петрозаводск (23:41 min):
Ulkoinen olemus on jykevän miehekäs: mahtavat viikset ja kirveellä veistetyt kasvonpiirteet. Miten vaikuttava kontrasti miehen herkkätunteiseen elämäntyöhön. Huomasin yhtäkkiä, että lähes jokainen venäläislaulu, johon aina olen ollut ihastunut, on Jan Frenkelin (1920-1989) käsialaa. Tässä malliksi muutamia:
Tällainen filmipätkä (5 min) lämmittää DT-miehen mieltä. Mukiinmenevät (seksikkäät) maalaismuorit hakevat kotikyläänsä uudet telatraktorit (DT-75) ja joutuvat ylittämään kevättulvankin. Kyllä ennen olivat naisetkin rautaa:
Kuivan asiallinen. Yleisen viihtyvyyden vuoksi poistan kaikki kommentit jotka säilyessään saattaisivat innostaa valkotakkiset noutamaan kommentoijan pehmustettuun huoneeseen.
Mainos
Netin kootut tarjoukset ja alennukset
Jopa 250 lehteä ALE-hintaan. Katso kaikki tarjouslehdet osoitteesta lehtitarjoukset.com.