Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto

Lajinkorjausleikkaukset ja terapian tarve

  • Wanha Cauhistelewi
    Wanha Cauhistelewi
  • Natsikortti
    Natsikortti

Kiitos jo etukäteen kaikille onnittelijoille, kun olen nyt virallisesti vanha: taivastelen nykymaailman menoa. Aiheenani ovat viime aikoina yleistyneet rumuusleikkaukset, joissa yritetään yhdistää ihmisnaaras ja ankannokka. Lopputuloksena on sitten jonkinlainen karmivannäköinen FrankensTeinimäinen nevahirviö.

 Tuskinpa nämä leikellyt henkilöt itsekään oikeasti pitävät kauniina ankannokkaa, jossa ylähuuli pullerretaan törölle ja kiristetään niin, että ikenet näkyvät koko loppuelämän, vaikka henkilö luulee esiintyvänsä suu kiinni. Tämä on ns. kehittyneempi versio botox-huulesta, jonka kantaja näyttää siltä kuin olisi aukonut sitä lauantaiyön taksijonossa yhden kerran liikaa. Voitan suuren kiusauksen enkä mainitse tässä nimiä, mutta iltapäivälehtien viihdeosastolta löytyy esimerkkejä.

 Olen hyvin huolissani suomalaisnaisten mielenterveydestä, kun tällaiset rumuusleikkaukset tuntuvat yleistyvän pelottavaa vauhtia erityisesti turhien julkkisten keskuudessa (turha julkkis = henkilö, joka on julkisuudessa siksi että on joskus päässyt julkisuuteen eikä siksi että olisi saavuttanut urheilun, taiteen, tieteen tai politiikan saralla jotain mistä hänet tunnetaan).

 

Estetiikan ulkoistaminen

 Ulkonäkö on siirtynyt estetiikan piiristä muodin piiriin. Aiemmin ihminen piti kauniina sitä, mikä sykähdytti hänen esteettistä silmäänsä, kun taas nykyään yhä useampi pitää kauniina sitä, mitä muodinluojat tarjoavat ja mikä on sillä hetkellä "in". Muodissahan hehkutetaan toinen toistaan rumempia lumppuja (HUOM! vaatteita, ei naisia) niin kauan, kunnes henkisesti heikoimmat on aivopesty näkemään ruma kauniina. Kyse on siis estetiikan ulkoistamisesta.

 Muistutan lisäksi, että muoti vaihtuu aina. Ei mene montakaan vuotta siihen, kun ankkahuulimuodin luoneet henkilöt siirtyvät propagoimaan jotain uutta juttua. Silloin aivopesty ankkahuulinen turha julkkis jää tyhjän päälle ja joutuu maksattamaan juorulehdet ja jääkiekkotähdet kipeiksi saadakseen leikeltyä itsensä taas uutta muoti-ihannetta vastaavaksi.

 Eihän ketään tietenkään voida velvoittaa muodostamaan itse käsityksensä siitä mikä on kaunista, aivan kuten ketään ei voida velvoittaa käyttämään omia aivojaankaan. On kuitenkin pelottavaa, kuinka helposti iso osa ihmisistä luopuu omista aivoistaan ja menee virran mukana. Tätä korttia ette ehkä odottaneet tämän aihepiirin blogikirjoituksessa, mutta juuri tuollainen aivotoiminnan ulkoistaminen ja laumasieluisuus mahdollisti natsismin nousun!

 Jonkun pitäisi ravistella hereille nuo aivotoimintansa sammuttaneet, lajinkorjausleikkauksia suurkuluttavat zombiet, joiden ilmentymäkenttänä ovat juorulehdet. Vetoankin Suomen naisiin:

– Älä tukahduta aivotoimintaasi. Jos jokin näyttää rumalta, se on rumaa, vaikka joku kauniina pidettykin olisi siihen sortunut. Rumuusleikkaukset ovat syöksykierre josta ei ole paluuta, koska aiemman virheen korjaaminen vaatii aina uuden leikkauksen ja koska leikkelymuoti muuttuu jatkuvasti.

– Ota opiksi muiden virheistä. Iltapäivälehdissä näytetään säännöllisesti, millaisia epäinhimillisiä hirviöitä kyseinen syöksykierre tuottaa. Ei sinun tarvitse itse tehdä kaikkia virheitä.

– Oma mielipide ei ole häpeä. Päinvastoin aivottomana nautalauman mukana teuraaksi (plastiikkakirurgin veitsen alle) meneminen on häpeä.

– Rohkeus vetää raja johonkin ei ole häpeä. Päinvastoin orjallinen matkiminen muiden mielistelemiseksi on häpeä. Jos tarpeeksi usein jyrää sosiaalisessa paineessa sen mitä itse ajattelee, ei lopulta ajattele itse enää mitään.

 Ilman itsetuntoa on tietysti mahdotonta olla rohkea ja ajatella omilla aivoillaan. Tärkeintä olisikin kasvattaa nuorista naisistamme terveellä itsetunnolla varustettuja ja omiin aivoihinsa luottavia ihmisiä. Itsetunnon mukana saadaan tai menetetään kaikki. Pahinta on, että itsetuntokin on yhä useammin ulkoistettu: "Kyllä minä sitten saan hyvän itsetunnon, kunhan leikkelen vähän nenääni ja saan täyteläisemmät huulet."

 Ei se ole oikea itsetunto, jos se on riippuvainen ulkoisista tekijöistä kuten kauneusleikkauksista tai muiden hyväksynnästä.

 

Selvennetään vielä lopuksi, etten ole ottanut yleistä kantaa kauneusleikkauksia vastaan enkä niiden puolesta. Olen kritisoinut pelkästään turhia ja rumentavia leikkauksia, jotka perustuvat kauneuskultin ylipapiston sanelemaan muotiin ja tekevät naisista toistensa klooneja. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Taisto Merilä

”Muodissahan hehkutetaan toinen toistaan rumempia lumppuja (HUOM! vaatteita, ei naisia) niin kauan, kunnes henkisesti heikoimmat on aivopesty näkemään ruma kauniina.”

Jos katsoo kalpeita, ilmeettömiä ja silmänympäryksensä mustiksi töhrineitä tyhjäkatseisia anorektikkoja, jotka muotivaatteita esittelevät, niin lumppu ei ole kovin kaukaa haettu kuvaus heistäkään – heroiini-lookiksikin tuota catwalkeilla kolisevaa ”kauneusihannetta” on kutsuttu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Heroin_chic

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Voihan se olla, että alitajuinen tarkoitus on kertoa kaikille, että fyrkkaa riittää juosta plastiikkakirurgilla. Eli se on sellainen tapa viestiä elintasosta.

Minusta se selitys, mitä ihmiset (ja erityisesti julkisuuden henkilöt) millekin toiminnalleen antavat, on selitys, jonka he itse hyväksyvät ja johon he haluavat uskoa. Sillä taas on - yksilöstä riippuen - iso ero siihen, mikä todellinen syy on.

Loppupeleissä saadaan narratiivi, se tyypillinen aikasidonnainen klise, jossa avioerot tehdään lasten takia, isommat tissit hankitaan paikkaamaan huonoa itsetuntoa ja ihmiset vihaa, koska ovat kateellisia.

Uskoo ken tahtoo. Tai jos ei muutakaan voi ilman maailman totaalista romahtamista sen edessä, että mitään substanssia ei ole missään niissä asioissa joiden varaan elämänsä on rakentanut. Vielä pahempaa se, ettei ole substanssia itsessään. Se pitää rakentaa peilin kautta: "Miltä näytän nämä kengät jalassa? Nämä hiukset päässä? Näillä huulilla? Tämän ihmisen vieressä? Tässä autossa?"

Jaakko Häkkinen

"Tai jos ei muutakaan voi ilman maailman totaalista romahtamista sen edessä, että mitään substanssia ei ole missään niissä asioissa joiden varaan elämänsä on rakentanut. Vielä pahempaa se, ettei ole substanssia itsessään. Se pitää rakentaa peilin kautta: "Miltä näytän nämä kengät jalassa? Nämä hiukset päässä? Näillä huulilla? Tämän ihmisen vieressä? Tässä autossa?"

Tyhjyys on nimenomaan ongelma, kun elämän tarkoituskin on ulkoistettu ja se otetaan purkista tai veitsestä...

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa